AXA Życie: Jarosław Bartkiewicz odchodzi ze stanowiska prezesa

11 stycznia AXA Życie poinformowała, że Jarosław Bartkiewicz, prezes zarządu, opuszcza towarzystwo. Pozostanie jednak w branży ubezpieczeniowej.

- Chciałbym Jarkowi serdecznie podziękować za pięć lat pracy, w ciągu których AXA Życie stała się jednym z głównych graczy na polskim rynku i, ogólniej, za jego niezwykle istotny wkład w budowę firmy AXA w Polsce i jej kultury organizacyjnej. Dziękuję także za zaangażowanie w prace PIU na rzecz całej branży ubezpieczeniowej. Życzę mu powodzenia w nowej roli – powiedział Michał Kwieciński, szef grupy AXA w Polsce.

Jarosław Bartkiewicz pozostanie pracownikiem AXA do końca marca, ale będzie kierować AXA Życie do końca stycznia. Obowiązki prezesa zarządu przejmie tymczasowo Janusz Arczewski, członek zarządu, który jednocześnie nadal będzie odpowiedzialny za ubezpieczenia dla firm w AXA TUiR.

Pod sterami Jarosława Bartkiewicza AXA Życie podwoiła udziały rynkowe do 4,1%, plasując się na koniec 2014 roku na ósmym miejscu w polskim sektorze ubezpieczeń na życie*.
AXA Życie zakomunikowała również, że o docelowym modelu zarządzania poinformuje w najbliższych miesiącach.

Jarosław Bartkiewicz został powołany na stanowisko prezesa AXA Życie we wrześniu 2010 roku. Jest absolwentem Wydziału Matematyki Uniwersytetu Warszawskiego oraz 4-letniego Studium Ekonomii Uniwersytetu Columbia na Wydziale Nauk Ekonomicznych UW. Jego droga zawodowa jest w całości związana z ubezpieczeniami. Rozpoczynał ją w 1996 r. jako aktuariusz w Towarzystwie Ubezpieczeń na Życie PBK i kontynuował jako główny aktuariusz – a później także członek zarządu – w Zurich Towarzystwie Ubezpieczeń na Życie.

W latach 2001-2009 Jarosław Bartkiewicz był związany z Grupą ING. W latach 2001-2006 był członkiem zarządu odpowiedzialnym za finanse w ING Nationale-Nederlanden w Polsce (obecnie Nationale Nederlanden). Później pełnił istotne funkcje w strukturach międzynarodowych ING: w latach 2006-2009 jako dyrektor Biura Rozwoju w Regionie Europy Środkowo-Wschodniej w Amsterdamie, zaś od roku 2009 jako członek zarządu ING Nationale-Nederlanden w Hiszpanii, odpowiedzialny za sprzedaż i marketing. Dołączył do AXA 1 lipca 2010 r. jako dyrektor Obszaru Finansów.
Artur Makowiecki
news@gu.com.pl